VOORBEELDVRAGEN

We gebruiken elke dag energie. Voor de computer, de lampen in huis en voor het digibord op school. Waar komt die energie vandaan? Van de energiecentrale die nog draait op kolen of misschien wel van de zonnepanelen op het dak.

Na het voorlezen kun je met de kinderen in gesprek gaan over het verhaal of over het thema duurzame energie. Vul het gesprek in op de manier die bij je past of vanuit je eigen expertise.  Er zijn voorbeeldvragen die je kunt gebruiken om het gesprek te starten:

Wat is energie?
Kun je zelf energie opwekken?
Wat is klimaatverandering? Kan iemand dat uitleggen?
Zijn er in onze wijk zonnepanelen? Of een windmolen?
Wat is groene energie?
Wat is duurzamer? Koken op elektriciteit of op gas?
Wat kun je doen om minder energie te gebruiken?
Als we kijken naar energie:
– Hoe kunnen we anders wonen?
– Hoe kunnen we anders van a naar b?
– Hoe kunnen we anders eten?
– Hoe kunnen we anders dingen maken?
– Hoe kunnen we anders energie opwekken?

Vind inspiratie in: Wat kan ik doen?  en  Nederland 100% duurzame energie in 2030. Het kan als je het wilt. 

Wat doen we met ons gezin / onze school / onze gemeente aan duurzame energie of energie besparen?

Wat is (duurzame) energie?

Maak met de kinderen een woordweb. Vragen die je hierbij kunt stellen is: Wat is energie? Wat voor soorten energie zijn er? Hoe komt energie uit ons stopcontact? Hoe wordt energie gemaakt? Wat is duurzame energie? Wat is het verschil tussen duurzame en niet-duurzame energie? Welke apparaten gebruiken veel of weinig energie? Wat is de relatie tussen klimaatverandering en energie?

Een mooie definitie van duurzaamheid is: goed zorgen voor jezelf, de ander en je omgeving. Als je denkt aan energie: wat is dan goed zorgen voor jezelf, voor de ander en je omgeving?

Heb je nog een leuke suggestie voor voorbeeldvragen of -activiteiten? Mail naar info@32lessenvoordetoekomst.nl en dan delen we het op deze website.

Schuiven naar boven
Copied!
Copied!