VOEDSELVERSPILLING

Ben je docent of vind je het leuk om een les over voedselverspilling te verzorgen op scholen? Maak dan gebruik van onderstaand lespakket over voedselverspilling en hoe je verspilling kunt tegengaan. Het materiaal is ontwikkeld voor kinderen van groep 5 tot en met 8 (inclusief een verdiepingsmodule voor groep 7 en 8). De les duurt ongeveer 1,5 a 2 uur.

Dit materiaal is samengesteld door Food Cabinet in opdracht van het Amsterdams Natuur en Milieu Educatie Centrum (ANMEC) en mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Amsterdam.


Download presentatie les voedselverspilling
Download docentenhandleiding

Voor thuis

Door eten op de juiste manier te bewaren, blijft het langer goed en is het langer te gebruiken. Zo hoef je minder weg te gooien! Dat is beter voor het milieu, want het kost heel veel energie en grondstoffen om eten te maken. Om melk en kaas te maken hebben de koeien bijvoorbeeld veel eten nodig en een groot weiland en grote stallen. Er komen daardoor slechte stoffen in de lucht, het water en de grond, zoals mest en broeikasgassen. Voor het milieu is het beter om al het eten gewoon op te eten en niet te veel kopen en te koken. Wist je dat wel een derde van het eten wordt weggegooid? Zonde toch? Dat is helemaal niet nodig.

Een voorbeeld: als je appels in de koelkast bewaart, kun je ze langer bewaren dan wanneer je ze op de fruitschaal bewaart. Tomaat, paprika, aubergine, avocado, citroen, banaan en komkommer moeten juist niet in de koelkast. Die kunnen niet goed tegen de kou, dan bederven ze eerder. Ook handig voor je ouders om te weten!

Het Voedingscentrum heeft een Ja-Nee Koelkaststicker ontwikkeld, waarop je nog even kunt nakijken waar je 12 veelgebruikte producten ook alweer het beste bewaart. Plak ‘m thuis op je koelkast, dan kan de hele familie meehelpen.

Schuiven naar boven
Copied!
Copied!